2015

 

Černobílé duo slaví 3 roky

30.12.2015

Casey a Čelsinko  ....  všechno nejlepší, hlavně zdraví a samé radosti !!!

image

 


 

image

 

Rok s patnáctkou na konci byl pro nás takový všelijaký a naše plány vyšly tak napůl. Na jaře Šerynka odchovala 2 štěňátka a Čelsinku jsme stihli uchovnit. Bohužel její zraněné koleno zhatilo všechny ostatní zkouškové a výstavní plány a Čelsa tím přišla i o velkou část lovecké sezóny. Ta pro nás byla letos velice výživná. V době lovu kachen jsme se středy a soboty pravidelně účastnili tahů a několika honů na kachny i drobnou. Kachní sezonu jsme uzavřeli honem na Hodonínsku, kde nás na rybnících vítaly ledové krusty a my měli možnost prověřit naše gaučáky jako ledoborce. Práce pro ně byla obtížnější, ale pracovali skvěle, ochotně a s chutí a myslivci se rozplývali :-).

image

Z našich holek si práci užila hlavně Šerynka, která byla jako správná hujerka všude. Babičku Bonýšku jsme brali jen na lehčí terény a Čelsa díky kolenu stihla jen pár posledních kachen a štěpánský hon. Také se povedlo uvést do praxe Meggy a Šárku. Všechny holky byly šikovné a ostudu nám neudělaly. Děkujeme mysliveckým sdružením za pozvání a těšíme se na příští rok.

V roce 2015 jsme bohužel prožili i velké lidské ztráty. V našich srdcích zůstaly krásné vzpomínky, které zatím stále bolí a ještě dlouho bolet budou.

A plány na příští rok ?   Prožít ho ve zdraví a s úsměvem.

Ať je rok 2016 mnohem mnohem lepší !!!

 


 

"Béčka" mají 4 roky

24.11.2015

Bibi, Meggy, Bonnie, Brixie, Bruno, Benny, Brito a Alane ..... hodně zdraví, spoustu lásky, žádná trápení a stále trpělivé páníčky přeje rodinka z Černobílé Duhy

image    image

Narozeniny Meggy a Bonnie

 


 

Ježov

5.- 6.9.2015

Holky Hasíkovi se letos rozhodly sbírat zkouškové zkušenosti a tak se první zářijový víkend Míša opět navlékla do zeleného a vyrazila s Meggy na Hodonínsko. Sobotní podzimky se jim moc povedly. Jediné zaváhání na přínášení, kde byla Megule moc zvědavá a na chvíli zapomněla, že má nedodělanou práci, jim vyprůměrovalo celkovou známku 3. Zbytek šly ve čtverkách a vysloužily si rezervní titul a celkové čtvrté místo.

Do nedělních vodních prací holky nastoupily po sobotním výkonu zvesela a pokračovaly ve čtverkových výkonech většinu zkoušky. Předposlední disciplínou bylo vyhledávání v rákosí a po prohlednání terénu byla Meggy přivolána zpět a její výkon ohodnocen známkou 3. Pro Meggy nepochopitelné odvolání z práce v rákosu se bohužel podepsalo spolu s únavou na poslední disciplíně - dohledávce kachny v rákosí. Tady psi museli překonat hradbu ze slehlých rákosů, aby mohli kus navětřit. Až tam se Mišce Meggy dostat nepovedlo a ze zkoušky tím vypadly. Budiž jím útěchou, že na stejné disciplíně vypadla třetina startovního pole.

I tak si víkend hezky užily a my přidáváme gratulaci !!!

"Meggy" Black Magic z Černobílé Duhy - PZ I. cena 226 bodů Res. CACT

Fotky přidána do alba Meggy ZDE    Celé fotodokumentace Orsavových z ZVP ZDE a Kuchařových z PZ ZDE a ze ZVP ZDE

image

Veškeré fotky použity s laskavým svolením autorů. Děkujeme !

 


 

Šerynka a ostatní "Áčka" slaví 5. narozezniny

Hawkeye, Šerynko, Maxi, Hawky a Šárko .... ať Vás ještě dlouho nepustí vymýšlení blbostí devil 

Všechno nejlepší přejí všichni dvounozí i čtyřnozí z Černobílé Duhy.

image

Šerynka - trápení zvířátka :-)

 


 

Klubová výstava RK Horka nad Moravou

26.7.2015        rozhodčí: Jan Roger Sauge

Na Horku byl vypsán rozhodčí pro LR letitý chovatel labradorů z Norska. Odborníků na plemeno je na výstavách poskrovnu, naštěstí klubovky jsou tradičně vyjímkou. Přihlásili jsme Čelsinku a Kročilovi se navzdory nulovým výstavním ambicím rozhodli vystavit Šárku. Areál v Horce důvěrně znali a klubovka pod širým nebem je oslovila. Tak se Šáry ve svým téměř pěti letech učila výstavní postoj :-)

Pěkné prostředí výstavy s bezva zázemím i pro děti nás mile překvapilo. Poprvé se s námi Barunka na výstavě nenudila :-) Potěšil nás i pan rozhodčí svým profesionálním a milým přístupem. Ovšem naprosto luxusní práci odvedl vedoucí kruhu labradorů. Vše bylo jasné, přehledné, pokyny hlasité a zřetelné a každý věděl, co a kdy dělat. Za nás velká pochvala.

Obě naše holky byly předváděny v třídě pracovní, kde bylo celkem 8 fen. Čelsa bohužel dopoledne začala kulhat, což ji vyřadilo z výstavního kruhu a to jsme mysleli, že náš největší problém bude její právě shozený kožich. Protože jsme chtěli znát názor rozhodčího na Čelsinku, dohodli jsme se s ním, že dostaneme jen posudek bez známky. Nastoupily jsme tedy do kruhu s ostatními  a odcházely s tímto posudkem:

Dobře vypadající fena, výborná hlava a výraz, dobrý krk, kosti a předek, rovný hřbet, silné zadní úhlení, dnes krátká srst.

image

pár dalších fotek doplněno Čelse do alba ZDE

 

Šárka měla lepší den. Ctibo sice původně předvádět nechtěl, ale nakonec si výstavu chtěl užít se vším všudy a Šárku vystavoval sám. Na své pro oba první výstavě si vedli skvěle a získali krásný posudek a druhé pořadí.

"Šárka" Afrodita z Černobílé Duhy - V2 Res.CAC

Kročilovým i Šárce gratulujeme a děkujeme za hezký den!

image

další fotky doplněny Šárce do alba ZDE

 

Poděkování organizátorům za krásnou výstavu, která nepostrádala úroveň i za hezké ceny, které dostal každý účastník. Výstava v Horce se velice vydařila a doufáme, že se stane tradicí. 

 


 

III. Severomoravské Derby

25.- 26.7.2015

KCHLS již třetím rokem pořádá ve vojenském prostoru na Libavé derby retrieverů a tentokrát sem vyrazily hájit naše barvy Míša s Meggy. V sobotu jsme jim s Vendou jely fandit a začínalo se podzimkami. Meggy s losem č. 18 jako poslední ve skupině nastoupila na vlečku srstnaté. Bohužel si tady vybrala svou černou chvilku a vlečka v zazvěřeném a zabobkovaném terénu byla to poslední, co ji zajímalo. Králíka nepřinesla a na první disciplíně vypadla. Udělala to poprvé a jak jinak než na zkoušce. Vůbec se od ráda chovala, že všechno je hrozná sranda a do večera jí Míša neřekla jinak než delikvent :-). Rozhodčí umožnily holkám dojít podzimky mimo soutěž, tak pokračovaly. Hlavně si chtěly opravit na druhé vlečce s bažantem, což se povedlo bez problémů. Cvičně šly se skupinou i kachnu z vody a vodění, ale na poslední stanoviště s vyhledáváním a dohledávkou nepokračovaly. Rozhodly se v horkém počasí šetřit síly na nedělní vodní práce.

A na vodkách si Míša spravila chuť. Meggy pracovala hezky a spolehlivě. Trojky schytly jen dvě. První na vyhledávání, bylo u konce více povelů a druhou u aportu v terénu, když pustila brzo kachnu a zasloužená dvojka ovlivnila celkovou známku na 3. Všechno ostatní zvládly ve čtverkách a Meggy zvládla i situaci, kdy se Míša při vodění na nerovném terénu dle jejích slov zhroutila do trávy :-)

"Meggy" Black Magic z Černobílé Duhy - ZVP I. cena 161 bodů

Moc Mišce a Meggy gratulujeme ke složení další zkoušky!

Kompletní výsledky ZDE            Fotky přidány Meggy do alba ZDE           Celá fotodokumentace derby ZDE

image

Fotky použity s laskavým svolením slečny fotografky. Děkujeme!

 


 

Bonie se stala veteránkou

1.7.2015

Je tomu už osm let, kdy se narodil náš černý poklad - Bonýška. Rozšířila tak oficiálně řady veretánů. Nechce si to přiznat a stále se bezhlavě vrhá pro aporty všeho druhu a má radost jako štěně z každé nové hračky :-)

Bonifácko, zůstaň ještě spoustu let zdravá a šťastná devil

image

 


 

Intercanis Brno

27.6.2015        rozhodčí: Smojver Selimovič Jadranka (HR)

Na mezinárodní výstavu jsme se s Čelsou vypravily, protože nám chyběl jeden posudek do chovnosti. Vystavovala jsem v třídě otevřené, kde nás bylo celkem 10. Čelsa se dostala do užšího výběru 5ti fen, ale na pořadí nedosáhla. I přesto, že jsme nedopadly zrovna nejhůř, jsem spokojená nebyla. A to s úrovní posouzení. Paní rozhodčí udělovala pouze výborné a posuzování brala doslova letecky. Je sice krásné, že máme všichni tak hezké psi a bylo to rychle za námi, ale na mezinárodce bych čekala trochu něco jiného. Tak strohý posudek jsem už dlouho neviděla. A až z něj jsem se dozvěděla, jakou že jsme to vlastně dostaly známku. O komunikaci s vystavovatelem nebo dokonce s publikem jsme si mohli nechat jen zdát. Snad si na klubovce v Horce spravím chuť :-)

"Čelsa" Celsea z Černobílé Duhy - Výborná

Pár fotek, za které děkuji Gabči a Janě Kuchařovým, přidáno Čelse do alba - ZDE

image

 


 

PZ Hvozdná

6.6.2015

Na tyhle první podzimky byly přihlášené Míša s Meggy a tak jsme po krátké úvaze rozhodly přidat. Čelsa ještě na žádných zkouškách nebyla a potřebuje i kvůli uchovnění. Díky mateřským povinnostem sice není zatím docvičená, ale chuť do práce má velkou a rychle se učí. Co máme nespolehlivé jsou klidy a přinášení. Tak jsme to riskly a počítaly se vším. Pro Míšu i Meggy to byly první zkoušky nad OVVR a moc se na ně těšily. A pro nás všechny byly zkoušky první podle nových řádů.

V sobotu bylo úmorné vedro od rána a zahájení se i díky opozdilcům protáhlo až na jedenáctou. Při losování Míša vytáhla 15 a já 9, takže každá v jiné skupině. My začínaly u vody první disciplínou - markingem, teď přejmenovaným na aport v terénu. V naší skupině jsme chodily na řadu třetí, tím bylo trochu času na zkoncentrování. Čelsa tady poprvé slyšela výstřel z brokovnice (od nás zná jen startovačku) a zajímalo ji to až moc. Má výstřel spojený s následným aportem, na tom musíme ještě hodně zapracovat. Při disciplíně to naštěstí useděla a na snadném terénu kachnu brzy viděla a dokončila bez potíží. Na stanovišti se pokračovalo voděním. Nově si vůdce může vybrat, jestli půjde na plný počet bez vodítka nebo za nižší koeficient s vodítkem. Čelsa chodí i tak líp bez, tak nebylo co řešit. Vycházeli jsme od vody, kde navíc byl pohyb v houští. Čelsa měla tendenci monitorovat, co se tam děje a práce u nohy nebyla zrovna ukázková, ale neodběhla a nemusela jsem říct další povel a rozhodčí nám daly za 4. Poslední tady byla kachna z hluboké vody. Čelsa sebou ještě před povelem několikrát cukla a udělala mi tím pernou chvilku. Poté šla na povel a díky strmému břehu nevymýšlela při předávce. Ze stanoviště jsme odcházely se čtverkami. Pokračovaly jsme nad chatu, kde byla vlečka srstnaté. Díky vysoké trávě to psi nutilo více stopu hlídat a i my jsme splnily bez chyby. Po vlečce jsme si čekání na další stanoviště zkrátili obědem v chládku na chatě.

Při odchodu se potkávám s Míšou a dozvídám se, že na vlečce pernaté schytly 2. Točil se tam vítr a psi tam hodně kazili a Míša navíc omylem přidala povel, který si rozhodčí vyložili jako znovunasazení na vlečku. Střídáme se na stanovištích a my máme před sebou vyhledávání a dohledávku. Obě disciplíny se zkoušely na posekané louce bez krytiny. Byli jsme zvědaví, co po nás vlastně budou při vyhledávání chtít. Zjišťujeme, že totéž, co při bývalém slídění, jen chtějí prohledat asi poloviční prostor. Čelsa skočila do terénu s velkou rychlostí. Měla tendenci zabíhat daleko, ale na povely celkem reagovala. Aby to neměla tak jednoduché, přeběhlo jí přes louku srnčí. Vydala se za kusem a naštěstí se po chvíli nechala odvolat. Disciplínu dokončila, dostala pochvalu za hezkou chuťovou práci a známku 4. Následná samostatná disciplína dohledávka byla otázkou chvilky. Zatím bez chyby odcházíme k dalším rozhodčím, kde je poslední disciplína - vlečka pernaté. Terén byl velice nízký a každé odklonění od stopy bylo vidět. Čelsa si po nasazení naběhla na vítr a šla pod ním celou vlečku. Dostaly jsme pochvalu za hezkou nosovou práci pod větrem a odjížděly na chatu s plným počtem bodů. Nevěřila jsem, že se Čelsince povedlo nic nepokazit a jít čistě. Volala jsem Mirovi a ten mi to taky nevěřil :-) Na chatu přichází i Miška s Meggy. Druhou vlečku a stanoviště u vody zvládly skvěle. Dokonce Meggy musela při kachně z vody usedět selhání a zprovoznění zbraně.

Čekání na výsledky bylo v tom vedru nekonečné a navíc jsme se dozvěděli, že půjdeme do rozstřelu o vítěze zkoušek. A to s kamarádkou Evičkou a jejím flatem Pepíčkem. Bylo to sympatické :-) Ani jeden ze psů nepředvedl ukázkovou práci, ale Čelse se aport povedl o něco lépe a podzimky vyhrála. Měla jsem velkou radost, teda hlavně z CACTa. Do budoucna se chceme pokusit o šampionát, tak první krok máme za sebou.

 

"Čelsa" Celsea z Černobílé Duhy - PZ I. cena 232 bodů - CACT, Vítěz zkoušek

"Meggy" Black Magic z Černobílé Duhy - PZ II. cena 203 bodů

Holkám velká gratulace a Mišce velké poděkování za všechno, co pro Meggy dělá.

Za fotky patří díky Simči Malé, celá fotodokumentace ZDE

image

Míša, Meggy, já a Čelsa

 


 

Štěnátka "D"

12.4.2015 se Šerynce narodila 2 štěňátka a udělala z Bonýšky babičku

více informací ZDE

image

 


 

X. Hanácká národní výstava psů Brno

3.1.2015        rozhodčí: Ing. František Korda

Na podzim konečně témeř dvouletá Čelsa odhárala a tak jsme ji přihlásili na první možnou výstavu na Moravě. Potřebovali jsme hlavně rychle zapsat zuby, protože je šutrožrout a nejsme si jistí, jak dlouho nám vydrží plnochrupá :-) Věkem jsme o čtyři dny spadly do třídy otevřené a odnesly si známku Výborná 4 ze čtyř vystavovaných fen :-)) Z naší strany ovšem spokojenost, protože pan rozhodčí známkou velmi dobrá nešetřil a i nějaká dobrá tam padla. Čelsa se vystavovala pěkně a vysloužila si pochvalu do posudku. Že by mě výstavy začaly bavit ? :-))))))) Kompletní výsledky ZDE

"Čelsinka" Celsea z Černobílé Duhy - V4

image

Čelsinka - 2 roky

 


 

Hořká zkušenost

Rádi bychom se podělili o špatnou zkušenost s krytím v maďarské chovatelské stanici Welloway paní Tímei Teichtmann.

Zaujal nás pes v této CHS a tak jsme počátkem ledna 2014 oslovili chovatelku. V průběhu ledna jsme si vyměnily několik emailů, kde jsme se domluvily na konkrétních podmínkách. A to takových, že na místě při krytí hotově zaplatíme polovinu ceny krytí - 500 EUR a tato záloha nám v případě nezabřeznutí fenky bude vrácena.

 V pátek 14. února 2014 jsme přijeli do Maďarska na krytí dle ideální hodnoty progesteronu. Krytí se úplně nezdařilo a  bohužel jsme se nemohli zdržet přes noc. Po nabídce chovatelky jsme se nakonec rozhodli nechat tam Šerynku na víkend. Před odjezdem po nás paní Teichtmann požadovala zálohu a podpis smlouvy se všemi dohodnutými podmínkami. Byl to nezvyklý postup, platit za krytí, které zatím neproběhlo, ale věřili jsme, že se krytí podaří o víkendu a souhlasili. Během víkendu jsme dostali zprávu, že se krytí zdařilo a Šerynku v neděli vyzvedli.

15. března 2014 byla Šerynka na sono, které ukázalo, že štěňátka nečeká. Informovali jsme mailem Paní Teichtmann a dostali obratem odpověď, že zašle peníze zpět. Také se tázala, jestli nebudeme chtít krytí opakovat příště.

26. března 2014 sono březost s jistotou vyloučilo, poslali jsme tedy mailem žádost o vrácení peněz spolu s číslem účtu

27. března 2014 dostáváme odpověď, ze které se mimo jiné dozvídáme, že naše fenka bude mít problémy při krytí i příště ….. ?????,.......a kde píše o možnosti vrátit peníze přes Western Union. Opět nás ujišťuje, že peníze vrátí jako poctivý a slušný člověk.

30. března 2014 posílám email, kde doplňuji IBAN a SWIFT CODE pro převod peněz

12. dubna 2014 se dotazujeme, kdy paní Teichtmann pošle peníze a dostáváme obratem odpověď, že příští týden prostřednictvím Western Union

13. dubna 2014 posíláme přesnou adresu pro platbu přes Western Union

19. dubna 2014 znovu mailem urgujeme platbu a dostáváme odpověď s prosbou o trpělivost, že se brzy ozve

25. dubna 2014 se mailem dotazujeme, k jakému datu má paní Teichtmann v plánu poslat peníze – bez odezvy

10. května 2014 se dotazujeme, jestli je paní Teichtmann schopná peníze vrátit do konce května 2015. Dostáváme odpověď, že určitě ano a mimo jiné v mailu píše – „prosím, věřte mi“.

3. června 2014 opět urgujeme platbu a žádáme okamžité řešení

5. června 2014 paní Teichtmann posílá mail s vysvětlením, že se neozvala, protože nám nechtěla nic slibovat. Zmiňuje své finanční problémy a vyzývá nás k trpělivosti. Mail opět končí slovy – „VĚŘTE MI“

16. července 2014 po té, co se paní Teichtmann vůbec neozvala, píšeme mail s informací, že pokud peníze nevrátí, zveřejníme článek o této věci. Za hodinu jsme dostali velmi nepříjemný mail. Mimo jiné tady píše, že jsme jí skoro zapomněli zaplatit ….???? a že jí ostatní chovatelé řekli, že je blázen, když nám peníze vrátí. Taky, že kdyby nebyla poctivá, tak by nám ani neodpověděla a že poznala, že nám jde jen o peníze a jak je dobře, že krytí nebylo úspěšné. Peníze prý vrátí a je to další lekce pro její laskavost.

17. července 2014 stručně píšu, že její mail považuji za obrovskou drzost a že se s ní odmítám přehadovat

30. července 2014 píše paní Teichtmann lehce smířlivějším tónem a nabízí úhradu peněz do konce srpna 2014 nebo dříve. Naopak, že pokud zveřejníme článek, peníze nebude mít důvod vrátit.

3. srpna 2014 nám bylo jasné, že paní Teichtmann peníze vrátit nechce, ale udělali poslední pokus o dohodu a s nabídkou souhlasili

31. srpna 2014 paní Teichtmann žádá ještě 2 týdny a píše o důvodech, které nemůže ovlivnit. Opět píše, abychom jí věřili a že lituje.

7.září 2014 rezignovaně odpovídáme, že doufáme konečně v dodržení jejího slibu a obratem dostáváme odpověď, kde nás ujišťuje, že nelže ………………..a to byla její poslední emailová komunikace

 21.září 2014 se konala klubová výstava RK v Oslavanech, kde jsme se i my byli podívat. Když jsme uviděli paní Teichtmann, jak tam vystavuje, nevěřili jsme vlastním očím. Měla přihlášených několik psů a částka, kterou ji účast na výstavě stála, by pokryla přibližně polovinu dluhu. Když nás tam uviděla, měla snahu nám vysvětlit důvody stále trvajícího dluhu. Sehrála trapné divadlo, kdy slibovala celou částku 500 EUR vrátit nejpozději do konce roku ve třech splátkách (první do konce září)………………od té doby se paní Teichtmann neozvala mailem ani žádným jiným způsobem.

V článku je jen malý výtažek z mailů, které jsme si s paní Teichtmann vyměnily, protože v plném znění by byl velice obsáhlý. Při jeho psaní jsem si opět slušně hnula žlučí a ze zveřejnění nemáme žádnou radost. Celá situace je nám víc než nepříjemná, ale to neznamená, že ji necháme bez odezvy.

Nejsmutnější na tom všem je, že máme spoustu důvodů myslet si, že Šerynka vůbec nebyla nakrytá. Ale to samozřejmě nedokážeme a není to ani předmětem problému. Na ostatní máme smlouvu i svědka a pokud nebudou peníze v nejbližší době vráceny, budeme je požadovat právní cestou. Doufám, že se v budoucnu setkáme jen s opravdu slušnými a poctivými chovateli, kteří na rozdíl od paní Tímei Teichtmann budou mít charakter a smysl pro zodpovědnost.

Zdůrazňuji, že v žádném případě nechceme poškodit krycího psa a už vůbec ne jeho rodnou chovatelskou stanici, jejíž chovatelské práce si velmi vážím.

 

 


Rok 2014