2018

 

Černobílá dvojčátka slaví 6. narozeniny

30. a 31.12.2018

Čelsinko a Casey jste právě v tom nejlepším věku a přejeme oběma moře lásky, žádné vrásky a kupu zdravíčka do dalších let !

image

Jedna vzpomínková na šestideňátka

 


 

image

 

Co nám přinesla 18 ?

Kdybych to měla vyjádřit jedním slovem, řekla bych - změny. Byly to hlavně změny pracovní, které udělaly z letoška jeden velký kolotoč. Ale také zdraví nám ukázalo, že není vše samozřejmost. Velkou radost nám v osobní rovině dělají děti. Jsou to holky šikulky a sledovat, jak se rozvíjí a objevují svět, bych za nic nevyměnila.

Z chovatelského soudku - Čelsinka v lednu přivedla na svět 6 překrásných štěňátek, se kterými jsme prožili úžasné chvíle a musím přiznat, že tento odchov se mi zapsal do srdce, jako žádný jiný. Po odchodu štěňátek se výrazně změnil stav naší Bonýšky. V důsledku zranění a následných výrustků na páteři začala mít velké pohybové problémy. Sama nevstala a když jsme ji zvedli, šla velmi ztěžka, o schodech nemluvě. Asi 2 měsíce to vypadalo hodně zle a pak se něco stalo. Nevíme co, ale kolem poloviny roku se její stav moc zlepšil a od té doby je to zase normální veselá bába pro každou srandu. Každý den se z téhle změny radujeme a chápat to nemusíme.

V květnu jsme pořádali zdařilé setkání štěňátek v Herolticích a tohle místo pro setkání určitě ještě využijeme. Děkujeme také všem majitelům pejsků, že nás zásobují fotkami i zprávami a že mají naše štěňátka tak vzornou péči. Vždyť letos bylo vyšetřeno na dysplazii hned 7 z nich. Další aktivity jsme letos hodně upozadili. Výstavy jsme nehlásili vůbec a zkoušky se povedlo složit jen Dagovi podzimky a Čelse ZPR. Sice Čelsinka šla ještě další 3 zkoušky, kdy nám chybělo trochu toho zkouškového štěstí a vypadly jsme z takových podivných důvodů. Na všestrankách hned na třetí disciplíně a 2x na ZPR a v obou případech šla celou zkoušku vyčtverkovaná. Vidím, jak jí houževnatost z praxe komplikuje zkouškový život. Poslušnost tak špatná není, ale například naučit ji hledat kachnu u břehu na kraji rákosu je pro mě oříšek :-) A jako každoročně jsme si užily podzimní sezonu tahů a honů.

V dalším roce bychom rádi naposledy Čelsinku nakryli. A protože to vychází kolem půlky roku, zřejmě nic moc dalšího nestihneme. A další plán pro příští rok je "hlavně se z toho nezbláznit" :-)

Buďme všichni šťastní a zdraví i v roce 2019 !

 


 

"Béčka" slaví šťastnou sedmičku

24.11.2018

Za těch 7 let jste už hodně zažili a jistě velmi zmoudřeli, takže teď si tu další sedmičku užijete plnými doušky a se Švejkovským nadhledem :-)

Bibi, Meggy, Bonnie, Brixie, Bruno, Benny, Brito, Alane   .....   hodně zdraví a nápadů pro další lumpárny !

image

Takoví jste byli před sedmi lety

 


 

PZ Kožušany

6.10.2018

Retriever klub pořádal na Olomoucku podzimní zkoušky a naši chovatelskou stanici na nich zastupoval syn naší Šerynky - Dag vedený panem Mazáčem. Pro oba to byla premiérová lovecká zkouška. Dag ukázal, že je synem své matky po všech stránkách. Vedle všudypřítomných psů byly jeho klidy těžko zvladatelné a to Daga posunulo do třetí ceny. Naopak na chuťových disciplínách předváděl rozhodčím koncert, což neváhali ocenit pochvalou a dobrými známkami. Dag se tímto stává oficiálně lovecky upotřebitelným psem.

Ke složení zkoušky Mazáčovým gratulujeme a děkujeme za prezentaci naší CHS !

Dag z Černobílé Duhy - PZ III. cena

image

 


 

"8. narozeniny "Áček"

5.8.2018

Z Bonýščiných prvních štěňátek se stali veteráni. Je to neuvěřitelné, protože Šerynka se Šárkou jsou pořád hrozné divoženky.

Přejeme holkám i oběma Hokyškům ať jim to ještě dlouhé roky krásně běhá !

image

Tehle roztomilouš je 4 týdenní Šárynka

 


 

ZPR Blevice

21.7.2018

Vydaly jsme se s Čelsou na zkoušky přinášení retrieverů pořádané RK na Kladensku. Původně dvoudenní zkoušky se díky menšímu počtu startujících stihly v jednom dni. Bylo velké horko a pro všechny to byla náročná sobota, ale i tak jsem byla ráda, že večer pojedu domů. Po společném a pro nás bezproblémovém chování na stanovišti v lese jsme začínaly naváděním v poli vzrostlé řepy, což se ukázalo jako velký problém. Psi vyhýbali hlízám řepy a tím pádem se jim tolik nedařilo držet směr ani rychlost. Při té hrůze se nám disciplína celkem vydařila ve čtyřkách a trojkách. Vodění, vlečka na poli i navádění ve vodě jsme daly bez ztráty a nejzrádnější disciplínou se nám stal aport v terénu. Ve vysoké trávě Čelsa kousek přeběhla, navětřila a dohledala - známka 1. Dle mého soudu přísné hodnocení (čekala jsem trojku :-), ale pro všechny byl stejný metr. Čelsa má problém u aportu upravit rychlost a někdy se to prostě nepovede. Příliš se nám nepovedla ani další dohledávka kachny v rákosu. Přišly jsme na disciplínu uličkou a kolem dokola všude rákosí. Při vyslání jsme o kousek netrefily místo, kde byla pohozená kachna. Čelsa rákos miluje a tak prověřovala hodně hluboko, což ji stálo čas na lepší známku. S kachnou se vrátila s pořezaným čumákem a naprosto šťastná. Známka 2. Na lese bylo první odložení za 4 a následovala vlečka srstnaté. Čelsa se opakovaně vracela bez králíka. Rozhodčí mi po uplynutí času přišli vysvětlit, že omylem přetáhli vlečky přes sebe a Čelsa se stále napojovala na tu původní. Natáhli v dostatečné vzdálenosti novou, kterou vypracovala bez problémů, jen si kus před posledním úsekem do strmého kopce položila, popadla dech a dokončila. Známka 3, ale velmi si cením, že rozhodčí uznali chybu. To už zřejmě nezažiju :-) Čelsinka byla v tom parnu, na sklonku dne a po tomhle intenzivním mnohaminutovém běhání naprosto vyřízená a jak dala dohledávku v lese za 4, nechápu. Byla jsem ráda, že jsme zkoušku vůbec došly, všichni to štěstí neměli. I přes nedokonalý výsledek a únavu jsme odjížděly spokojené po hezky prožitém dni.

Celsea z Černobílé Duhy - ZPR III. cena 384 bodů

image

 


 

RTG Bou

19.7.2018

Další Čelsinčina dcerka byla na RTG. Bohužel neměla moc dobrou reakci na uspávací látku. Po rentgenu kyčlí ji raději hned probouzeli a na lokty, kde je třeba více snímků, už nedošlo. Hodnocení MVDr. Deckera jsou kyčle bez nálezu a věřím, že i na dodělání loktů v budoucnu dojde.

Do Bylochova posíláme poděkování a gratulujeme !

Fauna Bou z Černobílé Duhy - HD A

 


 

"Efka" mají 2 roky

8.7.2018

Už nejste štěňátka a máte sebevědomí, páníčky omotané kolem tlapky a přesně víte, jak lumpárny co nejlépe provést a zamaskovat. Tak já Vám něco prozradím - to všechno ještě vylepšíte a přivedete k dokonalosti. Ale pssst, páníčkům to neříkejte :-)

Meggy, Monty, Giro, Funny, Felice, Fleur, Tyšo, Bou a Laro  .....  krásné narozeniny !

image

Oslavenec Bou

 


 

Jedenácté narozeniny naší babičky

1.7.2018

Bonýška slaví jedenáct a já mám pocit, že se vlastně moc nezměnila. Stále má štěněcí dušičku :-)

Všechno nejlepší, lásko !

image

 


 

RTG Meggy

18.6.2018

Čelsinčina prvorozená dcera Meggy byla vyšetřena na dysplazii kyčlí a loktů s čistým výsledkem. Posuzoval MVDr. Decker.

Děkujeme Wojnarovým a do Chotěbuzi posíláme gratulaci !

Fidelity of Megan z Černobílé Duhy - HD A/A, ED 0/0

 


 

Setkání štěňátek Heroltice

25.5.- 27.5.2018

V krásných květnových dnech jsme pořádali další setkání štěňátek, tentokrát v Herolticích u Tišnova v kynologickém areálu Happy Herolky a se svými páníčky se nám přijelo ukázat 9 "štěňátek". Mimo "Éček" tu měl každý vrh zástupce a přidali se k nám i kamarádi flatíci. Pejsi si pocvičili, malí se seznámili se zvěří i vodou. Všichni byli moc šikovní, my jsme zase obdivovali vynikající vlohy a věřím, že většina se dozvěděla něco nového a užitečného. Cvičení nám trochu kompikovali okolní domorodci, kteří jsou z opakujících se psích akcí nervózní. Naštěstí jsme vzájemná setkání všichni přežili :-). Při procházkách jsme se měli možnost kochat krásnou okolní přírodou s protékající řekou Svratkou přímo u areálu, pro naše miláčky ten nejlepší zábavní park :-). Za zmínku stojí i výborná místní domácí kuchyně a bezva zázemí pro večerní posezení, což jsme rádi využili. Při nedělním cvičení jsme objevili úžasnou členitou zátočinu s plážičkou, mělčinami, hlubokou vodou i protiproudem. Přesto, že byli od pátku unavení, je tahle zátočina tak nadchla, že v ní lítali a plavali pořád dokola jako v tranzu a nás ani nepotřebovali. Škoda, že jsme tohle místo našli až před odjezdem.

Moc všem děkujeme za úžasný vikend !

Směska fotek ZDE - díky za přispění Gabči i Lucce

image

Dag, Felice, Bonnie, Grace, Gerry, Kvido, Šárka, Šery, Čelsa, Fleur, Meggy a Temík s Arnym

 


 

RTG Monty

7.5.2018

Přišly výsledky od dalšího odchovánka Montyho. Snímky hodnotil MVDr. Decker s výsledkem lokty čisté, kyčle lehký nález. Výsledky nejsou sice dokonalé, ale jsme za ně také velice rádi. Pro život Montyho nepředstavují žádné omezení a pro nás jsou ukazatelem, jak moc je důležité monitorovat zdravotní výsledky odchovů.

Moc děkujeme Parchomenkovým a taktéž gratulujeme !

Fellow Monty z Černobílé Duhy - HD 2/2, ED 0/0

 


 

Kluci mají 2 roky

21.4.2018

Z Šerynčiny bandy pejsků jsou kluci jako buci v plné síle a teprve teď začne ta pravá pánská jízda :-)

Charlie, Same, Brumíku, Easy a Tome ... všechno nejlepší !!!

image

 


 

Dorotka a Dag dnes slaví 3. narozeniny

12.4.2018

Za tři roky nám Dorotka a Dag móóóc zkrásněli :-) Mají se výborně a přejeme jim hodně zdraví a mnoho dalších krásných let.

Všechno nejlepší, dvojčátka !!!

image

 


 

RTG Lara

10.4.2018

Další vynikající výsledky od Smetanových. Lara měla u MVDr. Snášila snímkované a vyhodnocené lokty, kyčle a ramena - vše s negativním výsledkem.

Moc děkujeme a velká gratulace !

"Lara" Fidorka z Černobílé Duhy - HD A, ED 0/0, OCD ramen - negativní

 


 

Krásné svátky jara plné humoru :-)

image

 


 

RTG Felice

26.3.2018

Dnes přišla další super zpráva od paní Šmerdové. Felinka má také vše bez nálezu - hodnotil MVDr. Decker.

Děkujeme za péči o Felinku a gratulaci posíláme i do Vítovic !

Felice z Černobílé Duhy - HD A/A, ED 0/0

 


 

RTG Samík

20.3.2018

Děkujeme Helence za další skvělou zprávu. Samík byl u MVDr. Snášila na snímkování kyčlí a loktů a za odměnu dostali krásný výsledek - vše čisté. Bláznivý Samík může bez obav dál řádit :-)

Helence, Ondrovi i Samíkovi moc gratulujeme !

Easy Sam z Černobílé Duhy - HD A/A, ED 0/0

 


 

RTG Tyša

27.2.2018

Dnes nám udělala radost dobrá zpráva. Přišly výsledky vyhodnocení DKK a DLK od MVDr. Deckera s tím nejlepším možným výsledkem.

Standovi velice děkujeme a posíláme gratulaci !

Fia Tyša z Černobílé Duhy - HD A/A, ED 0/0

 


 

Štěňátka "G"

21.1.2018 se Čelsince narodilo těchto 6 skvělých mrňousků. Více ZDE

image